Gulasz z ziemniaków

Menu » Gulasz z ziemniaków

500 g nie rozgotowujących się ziemniaków, 3 cebule, duży por, strąk zielonej papryki, 3 łyżki masła lub margaryny, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 szklanki bulionu z kostki, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, sól, łyżka pokrajanej natki pietruszki

Ziemniaki umyć, obrać i pokrajać w kostkę o boku 2 cm. Cebulę i por oczyścić, starannie umyć i pokrajać w pierścionki. Paprykę umyć, usunąć szypułkę z pozostałościami kielicha i pestki, a potem pokrajać w paseczki. Rozgrzać w rondelku masło i dusić w nim 3 minuty cebulę, por i paprykę. Następnie dodać przecier i paprykę w proszku, zamieszać i dusić jeszcze chwilę. Wlać bulion, dołożyć ziemniaki i gotować 15 minut pod przykryciem. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Podając posypać natką pietruszki.